Gisslan

Sju unga georgier har en idé. De ska smita iväg från Sovjetunionen för att start ett nytt liv i väst, vilket inte var särskilt lätt att genomföra 1983. Planen är att kapa ett litet inrikesflygplan och tvinga det till Turkiet, men det hela går blodigt åt skogen.

Filmen Gisslan av Rezo Gigineishvili skildrar en verklig händelse, och använder det något ovanliga greppet att låta själva kapningen agera filmens mittpunkt och därmed låta både förspel och efterspel bre ut sig ordentligt. Det gör att filmen både innehåller en spänningsdel samtidigt som en rejäl inblick i livet i Georgien under Sovjettiden. De sju kaparna tillhör Tbilisis elitskikt (de är läkarstuderande, konstnärer och skådespelare) men de vill ändå bort, och det är det som skaver i efterspelet. Varför genomför några som faktiskt har riktigt bra liv något så våldsamt som en kapning?

Filmen är till stora delar väldigt snyggt bild- och musiksatt, men den håller rätt stor distans till huvudpersonerna. Man kommer dem inte riktigt in på livet, utan de verkar mest vara ganska naiva i sin plan. Filmen ger inga förklaringar till varför planen uppstått, utan håller sig mest till att beskriva hur den genomförs. Det blir därför lite gåtfullt och svårförstått, vilket även måste ha varit känslorna bland alla i Georgien när det begav sig.

Filmen sågs genom Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.