Tel Aviv on Fire

Året är 1967 och spänningen i Israel och dess närmaste omgivningar trappas upp inför det som ska bli sexdagarskriget. Den palestinska Tala nästlar sig in hos den israeliska militärledningen under namnet Rachel, och förför generalen Yehuda samtidigt som hennes käresta Marwan strider någon annanstans. Det är grundhandlingen i den mycket såpiga fiktiva TV-serien Tel Aviv on Fire, som är mycket populär både bland palestinier och israeler. Filmen Tel Aviv on Fire, av Sameh Zoabi, handlar om vissa förvecklingar kring inspelningen av serien. Det är nämligen så att såpan spelas in i palestinska Ramallah, och för att komma dit från Jerusalem varje dag måste man passera en militärkontroll. Filmens huvudperson Salem gör lite av varje runt inspelningarna, mest för att en släkting producerar serien. En dag fastnar han i kontrollen, men när gränsvakten får reda på att Salem är inblandad i produktionen av fruns favoritserie kan han inte hålla sig ifrån att försöka påverka innehållet. Den israeliske generalen måste ju exempelvis vara hjälten och inte skurken i dramat. Det sätter förstås press på Salem att försöka göra alla till lags.

Filmens idé känns riktigt originell, och filmen bjuder bitvis på tämligen skarp satir. Filmen är en trevlig och underhållande bekantskap även om det tar ett tag för den att komma igång så pass att man börjar bry sig om den. Den drar lite åt farshållet med Salems försök att så smidigt han kan försöka balansera allas viljor trots att han egentligen inte har någonting att säga till om, och det romantiska sidospåret känns nästan lite barnsligt. Den ovanliga miljön på ockuperad mark sticker också ut, när det blir så tydligt med den militära ockupationsmaktens ständiga närvaro. Filmen säger rakt ut ett par gånger att allt blir bättre bara man lyssnar på varandra, och det är ju bra. Men den växer inte ut till att vara något mer än bara trevlig och sympatisk. Även kritiken mot ockupationen lutar ju åt det trevliga hållet.

Filmen sågs på Arctic Light Filmfestival, Kiruna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.