Vad döljer du för mig?

Det är dags för middag i Roms finare kvarter. Fyra män i yngre medelåldern, kompisar sedan barnsben, med sina respektive laddar upp med vin och mat, och det är dessutom månförmörkelse på gång. Av oklara skäl kommer man fram till att leka en lek där allas mobiltelefoner läggs upp på bordet och att alla meddelanden man får under kvällen ska läsas upp högt, och att alla samtal ska ske med högtalarna påslagna. Det låter inte som en god lek-idé, och det är det inte heller.

Paolo Genovese har i Vad döljer du för mig? gjort någon slags Lars Norén-komedi. Allt går liksom stadigt åt skogen, par-relationer rämnar, samtidigt som det är underhållande. Det blir förstås mycket babbel och starka känslor, men det är riktigt vasst sammansatt och middagsstämningen tar många vändningar under kvällens gång. Trots det känns filmen lite feg. Allt sker i trygg vit medelklassmiljö, hemligheterna verkar finnas mest på grund av tristess (som tur är, det hade ju kunnat vara av illvilja), och personerna i filmen är närmast en uppsättning stereotyper. Hur som helst så leder alltihop till sist till slutsatsen att mobilleken var en riktigt dålig idé.

Filmen sågs på Arctic Light Filmfestival, Kiruna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.