Ingeborg Holm

Det är en mäktig upplevelse att se stumfilm ackompanjerad av orgelmusik i Kiruna kyrka. Filmen var Ingeborg Holm av Victor Sjöström från 1913, och musiken framfördes av Alexandra Pilakouris som normalt sett är kantor i Linköpings domkyrka.

Filmen är en tragedi i fyra akter om Ingeborg Holm som lever ett fint familjeliv med sin make och tre barn. Maken får ett lån beviljat så att han kan öppna speceriaffär, men han dör senare i sjukdom, affären går bankrutt, Ingeborg tvingas söka sig till fattighuset och barnen utackorderas. Eländet tar tyvärr inte slut där, utan Ingeborgs mentala hälsa börjar ta stryk av alla motgångar för att slutligen rasa fullkomligt samman.

Filmen var säkert riktigt rörande, men jag vet inte säkert eftersom jag satt med tårar i ögonen mest hela tiden. Det är egentligen fantastiskt att en film som skapades för så länge sedan, då man verkligen precis börjat utforska mediets möjligheter, lyckas fånga mig så pass mycket. Detta trots att jag bara har ganska vaga begrepp om hur samhället fungerade då. Filmen verkar i alla fall ha skapat stor debatt om fattigvårdens metoder då det begav sig. Musiken satt fint och vältajmat rakt genom filmen, och förstärkte känslorna på ett bra sätt. Så här ska stumfilm visas!

Filmen sågs på Arctic Light Filmfestival, Kiruna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.