Villebråd

Fru Duszejko är pensionär i den polska obygden. För att mota tristessen arbetar hon som engelskalärare i den lilla närbelägna staden. Hon anses allmänt som lite udda, med sin starka tro på djurens rättigheter och på astrologi. I trakten som domineras av jägare gör det förstnämnda att spänningar uppstår. En dag försvinner Duszejkos båda hundar för att inte mer återfinnas, och sedan börjar även folk försvinna och hittas döda i skogen med djurspår omkring sig. Man undrar förstås vad det är som händer.

Villebråd av Agnieszka Holland är en väldigt snygg film att se på. Den känns också väldigt skev i både berättandet och i rollfigurerna. Nästan alla personer i filmen är väldigt komplext sammansatta, så de klarar av att på samma gång vara krumelurer och verkliga människor. Filmen är också listigt uppbyggd med falska ledtrådar och villospår. Den är tyvärr lite väl lång, men den fyller tiden på intressanta sätt. Jag blev fascinerad filmens udda atmosfär, och glad av att se en film som vågar sticka ut.

Filmen sågs på Arctic Light Filmfestival, Kiruna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.