Det blåser upp en vind

Det blåser upp en vind

Det blåser upp en vind är den sista filmen Hayao Miyazaki regisserat – hans sortifilm så att säga. Det är en animerad biografi om flygingenjören Jiro Horikoshis liv. Jiro drömmer om att flyga, men eftersom han är märsynt kan han inte bli pilot. Därför ägnar han sitt liv åt att konstruera vackra och innovativa flygmaskiner.

I filmen får man följa Jiro och hans kärlek både till flyget och till Naoko, men man får också följa historiska förlopp och händelser som format det moderna Japan såsom den stora jordbävningen, depressionen och vägen till världskrig. Den sköna friheten i flygandet ställs mot flygets funktion i krigsmaskineriet.

Filmen är exceptionellt sentimental. Atmosfären i animeringarna känns luftig och ljus, så man skulle kunna förvänta sig att det är en saga man blir bjuden på. Det är det inte, utan det är ganska mörk realism i botten av filmen. Jag tyckte personligen inte att filmen lyfte till de högsta höjderna, men så är jag lite överkänslig mot det alltför sentimentala.

Filmen sågs via Arctic Light Filmfestival, Kiruna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.