Max Schmeling

Max Schmeling var en av Tysklands mest populära idrottare genom tiderna. Under 1930-talet blev han världsmästare i tungviktsboxning, och boxade flera stormatcher. Detta gjorde också att hans framgångar utnyttjades i propagandasyfte av nazistpartiet utan att han egentligen ville vara i rampljuset. Han hamnade dock i onåd, och skickades ut i andra världskriget för att de på ett säkert sätt skulle bli av med honom utan att få folket emot sig. Det är helt enkelt ett spännande människoöde.

Uwe Bolls film Max Schmeling är däremot inte särskilt spännande. Den är inte särskilt bra heller. Den börjar mitt under en strid på Kreta där Schmeling deltar. Han tros vara död, men dyker senare upp på en fältsjukstuga där han plåstras om och blir igenkänd. Han skickas tämligen omedelbart ut på ett nytt uppdrag att på egen hand eskortera en krigsfånge mot fronten, dvs i stort sett ett självmorduppdrag. På vägen berättar han sin historia för fången, och hur det kommer sig att han är där. En skevhet i filmen kommer från just det här berättarsättet, som trots att det är hans berättelse exempelvis innehåller nazistministrarnas inbördes ränker som Schmeling inte borde kunna känna till något om. Andra skevheter är att alla pratar tyska, inklusive den store Joe Lewis (i alla fall i den versionen jag såg), och att tidsmarkörer läggs in ovanligt klumpigt exempelvis i radioreferaten. Ett stort problem är att skådespelarna är så fruktansvärt träiga, vilket inte kompenseras av långa boxningssekvenser som mest handlar om att se ut som att få stryk utan att faktiskt bli träffad.

Jag hade verkligen hellre sett en riktig dokumentär om Max Schmeling än den här halvljumma skapelsen. Max Schmeling själv had nog också föredragit det.

Filmen sågs genom Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.