Det egna landet

Det egna landet av Markku Pölönen tar sin början precis när det finska fortsättningskriget är på väg att ta slut. Vi får se en grupp finländska soldater råka ut för ett bakhåll och bara en soldat, Veikko, och en häst, Liina, överlever. Den karelske flottaren Veikko kommer i kontakt med hästens ägare, Anni, vars familj, Malmberg, driver en bageriindustri. Tycke uppstår mellan dem, trots hårt motstånd från Annis föräldrar, de gifter sig och flyttar ut i obygden där de tillsammans bygger sig ett hem från ingenting. Medgångar och motgångar följer, samtidigt som den finska nationen återhämtar sig efter alla krig.

Det händer förvånansvärt lite i filmen trots att handlingen har så mycket innehåll. Det finns så många skeenden i manuset att filmen inte får någon chans att blomma ut. Det blir liksom inte något drama av det hela utan snarare som om man har komprimerat en längre TV-serie till en långfilm. Som vanligt irriterar jag mig på rollfigurer som Anni som väljer att leva ett hårt liv men ändå alltid har möjligheten att vända hem till det bekväma livet vid bageriet, vilket hon förstås utnyttjar när det behövs. Å andra sidan är det svårt att värja sig mot den framtidsoptimism som verkar ha funnits i Finland på den tiden, och som så tydligt speglas i filmen. Det är dags att börja om på nytt, och det är bara lite hårt arbete som krävs!

Filmen sågs på Arctic Light Filmfestival, Kiruna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.