Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Tre sällan använda reklamskyltar längs en väg in till den lilla staden Ebbing i Missouri spelar en viktig roll i filmen med det passande namnet Three Billboards Outside Ebbing, Missouri som regisserats av Martin McDonagh. Den ensamstående och sörjande mamman Mildred ser i dem en möjlighet att få fart på den avsomnade utredningen kring våldtäkten och mordet av hennes tonårsdotter, genom att betala för ett välriktat budskap till polisen. Hela situationen polariserar samhället och inte minst polismakten tar illa upp.

Filmen är mycket bra. Jag tycker om känslan av att inte veta vart berättelsen är på väg, och att ingen av huvudpersonerna är någon man till hundra procent varken kan sympatisera med eller förakta. Som tur var kan man i alla fall alltid förstå varför de beter sig och gör de val som gör. Det hade varit så enkelt låta filmen innehålla en klar hjälte som kämpar emot inskränkthet, så det är skönt att filmen tar en annan väg. Två frågor ställs mer eller mindre tydligt i filmen: Helgar ändamålet alltid medlen? Kan man förtjäna försoning vad man än har gjort för illa? Om man inte vill fundera på dem kan man åtminstone njuta av fint foto och utmärkta skådespelare som verkar trivas i sina roller.

Filmen sågs genom Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.