Vem har snott mitt land?

Bokomslag Vem har snott mitt land? (inbunden)

Man kan tycka att 12 år är ganska kort tid när det handlar om böcker, men Vem har snott mitt land? av Michael Moore känns redan efter ett dussin år förvånansvärt inaktuell. Det är givetvis en naturlig följd av att boken förstås var brännande aktuell när det begav sig.

Vem har snott mitt land? berör politik och storfinans i USA i allmänhet, och George W Bush i synnerhet, och det är inga positiva omdömen som ges. Patriot Act och Irak-kriget kritiseras också ordentligt, liksom presidentens olje- och vänskapsförhållanden med terrorfinansiärer. Moore ger också en del praktiska råd om hur man talar med sin konservative svåger för att få matfrid under familjemiddagarna, och hur man bäst ser till att Bush inte får en period till som president. Det är det sistnämnda som är huvudsyftet med boken. Det är tydligt att Moore verkligen vill att Amerika ska öppna ögonen för hur dålig Bush är för landet. Tyvärr så blev det fyra år till med Bush för de stackars jänkarna, så boken fyllde inte sitt syfte till slut.

Boken är skriven i en ledig satirisk stil, som tyvärr verkar ha blivit lite kantstött under översättningsprocessen. Ovanligt nog, för en bok i den här stilen, finns det en rejäl uppsättning referenser längst bak i boken så att man får se att de många konspirationsidéerna som dyker upp i texten går att kontrollera på egen hand. I dagens upplysta tillvaro kan man också via WikiLeaks se att mycket av det som antyds och spekuleras om i boken faktiskt också var på riktigt. Det är faktiskt rätt skrämmande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.