Ticket to Ride

Ticket to Ride

När man åker en långresa med tåg är det inte alls dumt att plocka fram surfplattan för att spela ett spel om tåg. Ticket to Ride är en elektronisk version av det utmärkta brädspelet med samma namn, skapat av Alan R Moon, och som fått många utmärkelser (bland annat “årets spel i Tyskland 2004”). Allt som ingår i brädspelet får man även med i den elektroniska versionen, bortsett förstås från det trevliga sällskapet man brukar ha när man spelar sällskapsspel. Om man råkar vara kopplad till nätet så kan man även spela online mot järnvägsbitna motståndare från hela världen.

Spelet går ut på att på en karta med städer och järnvägssträckningar muta in olika järnvägssträckningar för att skaffa sig ett långt sammanhängande järnvägsnät. Man får olika uppdrag som går ut på att para ihop specifika städer för att få poäng beroende på hur långt det är mellan dem. Ofta slutar det med att man har ett järnvägsnät som är en logistisk katastrof, men som ger många poäng i slutänden. Jag har svårt att tro att någon verklig tågresenär som exempelvis vill åka från Montreal till New York skulle vara särskilt glad av att vara tvungen att fara via Miami, men ett spel behöver inte vara realistiskt för att vara trevligt.

Småtrevligt är precis vad Ticket to Ride är. Bortsett från att huvudmenysystemet, där man väljer vilken typ av spel man vill spela och gör andra inställningar, dels är omständligt och dels har irriterande ljudeffekter och talade kommentarer, så är hela spelupplevelsen smidig och all styrning fungerar intuitivt. Eftersom de datorstyrda spelarna inte är alltför svåra att överlista, och framför allt inte försöker överlista mig, så lockar online-läget. Tyvärr så är det väldigt många spelare som vill att man ska spela “fair” eller har en “no block”-policy, vilket betyder att de inte vill att man ska göra elaka drag som förstör för motspelarna. Eftersom jag tvärtom tycker att en stor del av spelets idé är att just stoppa motståndarnas möjligheter att göra bra drag, så minskar det kraftigt mina chanser att hitta motspelare online. Därför har det inte blivit så mycket spel mot mänskliga motståndare för mig. Men som spel på resa är det utmärkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.