Slaktare små

Bokomslag Slaktare små (e-bok)

Slaktare små är den andra delen i Erik Granströms berättelse om den femte konfluxen. Boken inleds ett par månader efter händelserna i slutet av den första boken i berättelsen (Svavelvinter), vilken man bör ha läst för att få fullt utbyte av den här historien.

Handlingen utspelar sig i Trakorien, som är ett tämligen löst sammanhållet örike fyllt av inre komplicerade politiska och religiösa konflikter. Trakorien, och resten av världen i boken, kom från början till som ett tillbehör till det gamla rollspelet Drakar och Demoner och hela historien om den femte konfluxen bygger på en kampanjmodul med samma tema. Den här ganska ovanliga bakgrunden till boken gör att dess allra främsta sida är själva världen i sig. Det som gör att bokens värld fungerar så bra är att den är så väldigt långt ifrån fungerande i sig själv med maktstrukturer som inte håller ihop, en hemlig polis som genom bristerna i systemet gjort sig synnerligen mäktig och små mängder magi som spiller omkring lite här och där. Logiken i världen märks exempelvis av att personerna i boken med självklarhet använder sig av en hel del märkliga idiomatiska uttryck när de talar.

En bok är dock mer än en fungerande värld: det krävs en berättelse också. I Slaktare små börjar historien förhållandevis långsamt, och det tar en god stund i boken innan det börjar hetta till på allvar. Läsningen blev liksom ojämn, både i tempot i berättelsen och i graden av intresse som byggdes upp hos mig. Det är en väldig massa olika trådar som fortsätter från Svavelvinter, och många av dem, även sådana som bara dyker upp långt ute i periferin, löses inte heller upp här utan får vänta till kommande delar.

Eftersom jag är en ovan läsare av fantasylitteratur, och har dåligt namnminne, så känns det för mig som om det är alldeles för många namn i boken. Namnregistret i slutet av boken innehåller drygt etthundra namn, och det behövde jag titta till oftare än jag borde. En karta över Trakorien är också närmast nödvändig, men jag förvirras ändå av alla namn.

Historien i sig känns lite tunnare i den här delen än i den tidigare delen. Jag tyckte inte att den kändes lika angelägen. Men å andra sidan så vill jag ju veta hur det går för alla inblandade karaktärer nu när den femte konfluxen närmar sig allt mer. Jag vill också veta vad den femte konfluxen egentligen innebär. Det känns dock inte riktigt akut att ta reda på det, så jag väntar nog ett slag med att läsa vidare i de fortsatta delarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.