Kapernaum

Redan under förtexterna till Nadine Lebakis film Kapernaum finns det bilder som fastnar. Ett gäng pojkar, som är runt tio år gamla, springer runt och leker krig med trägevär. De gör det obehagligt trovärdigt bland Beiruts halvrasade hus, med alla rörelser på rätt sätt, slår sönder där det går, och blossar cigaretter. Man förstår direkt att det är en minst sagt bister film som drar igång.

Filmens egentliga början sker i en rättssal där en av pojkarna har hamnat. Han säger att han är där för att stämma sina föräldrar för att de har fött honom. Först därefter börjar berättelsen om bakgrunden till domstolssituationen, och det är en rätt hemsk och sorglig historia om pojken Zain som lever i en urfattig familj med ett otal barn i den mest slitna delen av Beirut, och som sliter hårt på mer eller mindre ärliga sätt för att få mat för dagen. Han försöker desperat att få föräldrarna att inte gifta bort hans lillasyster som en delbetalning av hyran, men misslyckas med det. Då flyr han hemmet och träffar efter hand på Rahil, en illegal invandrare från Etiopien som jobbar med olika städjobb, och han får vara barnvakt till hennes ettårige son Yonas. Det tillfälliga hyfsat normala familjelivet han lever i Rahils lägenhet avbryts tyvärr raskt av att världens elände åter ger sig till känna.

Filmen är stark, och framför allt de yngsta huvudpersonerna spelar sina roller mycket trovärdigt. Obegripligt trovärdigt för att vara ett år gammal, det borde ju inte vara möjligt. Annars går berättelsen lite ryckigt, och det kan i alla fall till en början vara rätt svårt att få något grepp om vad som egentligen händer i och med det att det inte var helt klart att huvuddelen av historien är en tillbakablick. Trovärdigheten hos skådespelarna kombineras med ett handkamerabaserat filmande vilket gör att Kapernaum känns mer som en dokumentär än som en spelfilm. Berättelsen blir därmed osentimental och slår därför hårdare. Precis mot slutet blir det hela tyvärr lite krystat och stämningen bryts av på ett lite påklistrat sätt. Det får man lov att glömma, för i övrigt är ju filmen så pass bra.

Filmen sågs genom Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.