Ålder okänd

Ibland blir det lite märkligt under urvalet av filmerna som visas av Kiruna Filmstudio. Ett exempel är när det visade sig att Richard Hoberts utlovade Ålder okänd egentligen var en tredelad miniserie. Filmupplevelsen lutade därmed snarare åt serie-sträcktittande än något cineastiskt, inklusive små resuméer och upprepade för- och eftertexter. Det visade sig dessutom att jag måste ha sett serien när den var ny (1991) för jag kom ihåg flera av de mest avgörande ögonblicken i den och inte minst den rätt obehagliga stämningen.

Peter Wall arbetar på en klinik där han försöker göra människans åldrande så lindrigt som möjligt. En tidigare, tämligen ogillad, samarbetskollega vid namn Kurt Retke hör enträget av sig och vill skapa ny kontakt. När Wall till slut svarar på Retkes uppringningar får han veta att Retke hamnat i rejäla bekymmer med sin nya ålderdomsbromsande drog, och att bara han kan ställa allt till rätta. Efter tre och ett halvt år av lyckade behandlingar har hela åldringsprocessen börjat spåra ur, och delar av kroppen har börjat bli okontrollerbart yngre. Wall måste se dessutom se till att klara skivan under mycket hysch-hysch eftersom viktiga delar av Sveriges elit redan går på behandlingen.

Eftersom serien är så pass gammal är den gjord för att ses med ett avsnitt i veckan, med cliffhangers för att hålla intresset uppe i mellantiden, och med ett ganska makligt tempo. Att se allt i en följd blir då förstås lite utdraget. Temat i sig är kanske inte alltför ovanligt, men intrigen bär av i riktigt obehagliga riktningar. Jag tycker att beskrivningen av både hur forskningen går till och hur finansieringen av den kommer in känns lite naiv. Jag minns inte att världen var så enkelt funtad när jag gick i gymnasiet. Jag kan i alla fall rekommendera Ålder okänd, men bara som serie.

Filmen sågs genom Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.