Brevbäraren som byggde ett palats

Brevbäraren som byggde ett palats av Nils Tavernier bygger på den sanna historien om den lite händige (för att tala väst-gästrikska) Ferdinand Cheval. Han arbetade som brevbärare i Drôme i södra Frankrike under andra halvan av artonhundratalet. Hans fru dog, hans son flyttades ifrån honom, han finner en ny kvinna och han får en dotter. En dag snubblar han på en sten som han sedan tar med hem, och med början från den påbörjar han bygget av ett palats, som han sedan jobbar med i stort sett hela resten av sitt liv.

Det är en rätt fascinerande historia som det har blivit en rätt tråkig film av. Själva byggandet känns poänglöst även om resultatet är intressant, och personerna i filmen verkar sakna riktiga personligheter. Till råga på allt kryddas anrättningen med en stor skopa sentimentalitet som gör den lite svårsmält på slutet. Det som lättar upp är att man i alla fall kan njuta av vackra miljöer och fint smakfullt foto.

Filmen sågs på Arctic Light Filmfestival, Kiruna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.