Flykten från DDR

Flykten från DDR av Michael Bully Herbig inleds mitt under de slutliga förberedelserna inför en flykt från Östtyskland till Västtyskland med luftballong. Historien bygger på verkliga händelser från 1979 och det är de två familjerna Strelzyk och Wetzel som ska genomföra det hela.

Filmen är riktigt spännande trots att man vet hur det kommer att sluta. Man vet ju att man inte skulle göra en film om en misslyckad flykt. En del enkla, lite billiga, grepp i berättandet ser ändå till att spänningen hålls vid liv filmen igenom. Man kastas på ett lite opedagogiskt sätt rakt in i handlingen innan man hunnit få något grepp om personerna, så filmen innehåller inte särskilt mycket av planering, utan man bjuds direkt på spänning. Östtyskland brukar förknippas med stor paranoia där man måste anta att varje person man råkar på kommer att rapportera om det till Stasi, och den känslan genomsyrar verkligen filmen. Det känns också speciellt skönt för mig att få veta vilken stor fördel man har av att inneha ett efternamn långt ner i bokstavsordningen när man är på flykt undan ett totalitärt och välorganiserat system.

Filmen sågs på Arctic Light Filmfestival, Kiruna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.