Goliat

Den årliga filmfestivalen i Kiruna har dragit igång igen, men den här gången har jag varit på resa och därför missat större delen. Lagom till festivalens näst sista dag är jag i alla fall på plats för att spisa lite film. Tursamt nog hann fick jag tillfälle att inleda min festival med Goliat av Peter Grönlund, en omtalad film. Och bra.

I filmens början är den sjuttonårige Kimmie i slagsmål, och det går inte så bra för honom där. Det är inte så bra ställt för honom i övrigt heller. Han bor i någon mellanstor mellansvensk stad där det mesta verkar ha lagts ned. Hans pappa är yrkeskriminell sedan bruket lade ner och på väg in på kåken igen för att sitta av 16 månader, och hans mamma lider av fibromyalgi och kan inte arbeta. Därför finns ett starkt tryck utifrån att skola in Kimmie i släktens kriminella aktiviteter så att han, mor och två småsyskon ska fortsätta ha någonstans att bo. Kimmie själv vill däremot få ut något mer av livet, och arbeta som vanligt folk.

Filmen berättar historien mycket effektivt, med många starka rolltolkningar. Det största intrycket under filmen är känslan av hopplöshet, och av att samhället liksom bara finns till för andra. Hela välfärdssystemet verkar bara passivt stå och titta på, och valaffischernas prydliga politikerbilder som fyller många av bakgrunderna förtydligar utanförskapet i den före detta bruksorten. Kanske balanserar filmen för mig på gränsen mellan socialrealism och exotism, eftersom jag inte har några erfarenheter från miljön som beskrivs, men den är så välgjord och grundhistorien så effektiv att jag kan skjuta sådana tankar åt sidan.

Filmen sågs på Arctic Light Filmfestival, Kiruna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.