Gräns

Tina har aldrig passat in och har varit mobbad hela livet, men hon har en ovanlig talang som gör henne till en utmärkt tulltjänstekvinna vid en färjehamn: Hon kan lukta sig till mänskliga känslor, och kan därför avgöra om resenärerna som går av färjan har rent mjöl i påsarna, eller om de smugglar något otillbörligt över gränsen. En dag går en man förbi som inte luktar som någon annan gjort, och han ser också ungefär ut som Tina. Det börjar gå upp för Tina att kanske verkligen är annorlunda än människorna i hennes omgivning, än människor över huvud taget.

Filmen Gräns av Ali Abbasi bygger på en novell av John Ajvide Lindquist, och är ett spännande hopkok av filmgenrer. Den utforskar gränser av allehanda slag, inte bara genrer, utan även moraliska, sexuella, nationella, biologiska, och mytiska sådana. Man skulle också kunna dra till med det gamla, och lite trötta temat, att hitta sig själv. Handlingen går i riktningar som inte är de mest väntade, vilket känns riktigt uppfriskande. Skådespelarna gjorde överlag ett bra jobb, och framför allt huvudrollen (Eva Melander, min gamla klasskamrat, tjo!) markerar sitt utanförskap rent fysiskt på ett imponerande sätt. Så filmen är bra, men framför allt är den minnesvärd.

Filmen sågs på Arctic Light Filmfestival, Kiruna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.