Mr. Holmes

Något år efter det andra världskriget försöker en mycket åldrad Sherlock Holmes pussla ihop, och skriva ned, vad som egentligen hände trettio år tidigare när han löste sitt sista fall som detektiv, och varför det just blev hans sista. Det är inte lätt, eftersom hans tidigare så skarpa sinne har börjat fyllas med luckor, och han hellre egentligen vill pyssla med sina bikupor.

Ja, när man tror att alla varianter av berättelser kring den så beryktade detektiven Sherlock Holmes så tar Bill Conden till ett nytt grepp med filmen Mr. Holmes. Det är riktigt uppfriskande att se huvudpersonen slita med sina spridda minnen, för att sedan med ojämna mellanrum kunna briljera med sin skarpa iakttagelseförmåga. Miljöerna där han dragits sig tillbaka längst ner vid Sussex-kusten är också vackra. Själva detektivhistorien är inte den egentliga huvudhandlingen här, utan filmen rör sig mera kring hur Holmes själv försöker hålla isär sin verkliga personlighet med den som beskrivits av dr Watson i den ändlösa raden av detektivhistorier. Det gör Mr. Holmes till en riktigt mysig och trevlig film, som dessutom är sevärd.

Filmen sågs genom Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.