Holy Spider

För tjugo år sedan härjade en seriemördare, the Spider Killer, i den för shiamuslimerna heliga staden Mashhad. Han ströp sina offer, kvinnliga prostituerade, i deras egna sjalar och dumpade dem senare på olika ställen utanför staden. Ali Abbasis mörka thriller Holy Spider bygger på den historien.

Filmen inleds med att man får följa med en prostituerad på sin vandring genom stadens nattliv på jakt efter pengar. Efter ett ha betjänat ett antal kunder plockas hon upp av en man på motorcykel, som tar hem henne till sin lägenhet och stryper henne i lång och outhärdligt obehaglig filmsekvens. Därefter får man dels följa en kvinnlig kriminaljournalists efterforskningar kring dödsfallen, och dels mördaren själv i hans vardagsliv med fru och tre barn. Det hinner under filmens gång ske flera obehagliga strypningar innan mördaren kan ringas in och fångas.

Bortsett från det visuellt obehagliga kring själva strypningarna är filmen även obehaglig på många andra plan. Mördaren är obehaglig i sig eftersom han tycker att han gör samhället en tjänst som rensar bort monstren från gatan, men obehagligt nog verkar rätt stora delar av stadens invånare, inklusive polis, hålla med honom om det. Holy Spider är inte det minsta subtil, utan är väldigt tydlig med att peka på politiska aspekter och, inte minst, organiserat statsstött kvinnoförakt.

Om man står ut med de obehagliga scenerna är filmen helt okej fram tills den närmar sig slutet, då den blir riktigt bra. Det är då berättelsen, filmens själva poäng, tar fart. Innan dess får man nöja sig med ett par mycket välgjorda personskildringar av filmens båda huvudroller.

Filmen sågs genom Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.