Inte den du tror

Frankrike är världsbäst på att göra franska filmer. Safy Nebbous Inte den du tror är precis en sådan film som känns som om den bara skulle kunna ha gjorts i just Frankrike.

Filmen inleds med ett samtal mellan den femtioåriga frånskilda litteraturprofessorn Claire och hennes terapeut där Claire försöker förklara varför hon har gjort som hon har gjort, och inte minst vad det är som egentligen har hänt. Det hela började med en passionerad affär mellan henne och den mycket yngre Ludo, där han helt sonika bröt kontakten en dag. I brist på andra idéer skapar då Claire ett alter ego på Facebook, Clara 24 år, för att återknyta kontakten. Det leder dock till en virtuell romans med Udos lägenhetskamrat Alex, vilket i sin tur leder till känslomässiga snårigheter åt alla håll där olika skenhistorier går in i varandra medan hon försöker hålla romansen med Alex vid liv. Den får ju henne att känna passion, och att känna sig åtrådd igen. Vad skulle egentligen kunna gå fel?

Filmen blandar intellektuell pratighet med lite snaskiga sensuella bilder. Moralen är tvetydig, och historien inte så självklar då den ju återberättas av en kvinna som har analys av litterära konstruktioner som sitt yrke. Som sagt, mycket fransk. För den som vill övertolka finns det bildmässigt många glasväggar i filmen, och inte minst stup att balansera längs med. Det blir riktigt dramatiskt och nervpirrande till slut, efter en lite trevande startsträcka. En sevärd film, och då framför all för att Juliette Binoche i huvudrollen lyckas förmedla alla de olika känslor som skvalpar omkring inombords när hon blir sin egen kärleksrival.

Filmen sågs genom Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.