Journal 64

När någon bok i en bokserie blir till film är det inte särskilt ovanligt att fler böcker i samma bokserie också blir till film. Journal 64 är den fjärde boken i Jussi Adler-Olsens serie om Avdelning Q vid Köpenhamnspolisen, och därmed också fjärde filmen i serien. Den här gången har Christoffer Boe regisserat.

Trots att det nu är nästan tre år sedan jag såg den tredje filmen (Flaskpost från P) var det inte så svårt att komma ihåg de olika personerna i polisen och hur de, hjälpligt, fungerar ihop under utredningsarbetet. De grovt huggna personligheterna hjälper till rätt mad det. Å andra sidan tar det ett litet tag i filmen att komma fram till vad de olika historierna som berättas har med varandra att göra. Det är en mörk del ur den danska 1900-talshistorien som kommer fram, tillsammans med kopplingar till dagens samhälle. Polisarbetet börjar när en vägg rivs och ett rum som varit igenmurat länge därmed öppnas upp och ett makabert arrangemang hittas, med tre mumifierade kroppar kring ett middagsbord dukat med balsamerade könsdelar.

Filmen håller spänningen uppe under lång tid, men lider lite av ett par för många kniven-på-strupen-nära-ögat-situationer för min smak. Det räcker för mig att hålla det lite lugnare, det blir ju spännande ändå. Den här filmen hade dessutom ovanligt mycket blod och lösa kroppsdelar att visa upp för att vara en deckare som i grunden är av pusselkaraktär. Historien är hyfsat rimlig, premissen är vettig och spänningen håller i sig. Det är så en filmdeckare ska vara.

Filmen sågs genom Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.