Marriage Story

Inledningen till Noah Baumbachs Marriage Story är riktigt fin. Filmens båda huvudpersoner Nicole och Charlie räknar upp och beskriver varandras goda sidor på ett kärleksfullt sätt samtidigt som deras fina stunder ihop illustrerar texterna. Nu är det tyvärr så att uppräkningen skedde hos en parterapeut, för det är en separation på gång. Det är de överens om, men inte om vad den egentligen innebär. Ganska snart leder det till en ful vårdnadstvist om deras son där USA visar upp en av sina sämsta sidor: familjerättsadvokater som skickligt ägnar sig åt det cyniska fulspel de förväntas hålla på med (dock inom lagens råmärken). De förlorar liksom kontrollen över sin separation och blir bittra trots att de ändå fortfarande håller av varandra.

Filmen är trots att den skildrar ett tärande uppbrott med starka känslor ändå förvånansvärt varm och melankolisk och det ligger hela tiden en liten aning mörk humor i botten. Det är välskrivet, välspelat och mycket snyggt ihopsatt. Måhända är Marriage Story en smula pratig på det amerikanskt analyserande sättet, men annars är den i mitt tycke en riktigt realistisk skildring av en skilsmässa där båda parterna fortfarande vill behålla minnet av kärleken. Det verkar ju annars vara så svårt att få sådant att bli bra på film.

Filmen sågs genom Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.