The Mountain Between Us

Det har hänt mig ett par gånger att ett flyg jag ska med blir inställt, och jag får lov att försöka lösa resan, eller hitta boende, på egen hand. I Hany Abu-Assads film The Mountain Between Us är det just den situationen som drar igång handlingen. Där är det neurokirurgen Ben och fotografen Alex som blir strandsatta på en flygplats i Idaho när planet till Denver ställs in. De känner inte varandra sedan tidigare, men båda har starka skäl att försöka komma i vidare i och med att Ben är på väg till en kritisk operation och Alex till sitt eget bröllop. De hyr därför ett litet privatplan med pilot för att på ett elegant och smidigt sätt komma vidare, men flygturen går åt skogen och planet kraschlandar på en bergstopp långt ute i den vintriga amerikanska vildmarken. Deras resa förvandlas då till en kamp för att överleva, och att komma tillbaka till civilisationen.

Filmens historia är rätt blek. Dels känns den långsökt, men framför allt händer det egentligen ingenting i historien som man inte förväntat sig efter det att grundhistorien etablerat sig efter sådär en kvart. Det gör att strapatserna som Ben och Alex utsätts för, eller hur deras relation utvecklas, egentligen inte blir så spännande att följa. Det balanseras upp av att det är utmärkta skådespelare i huvudrollerna som gör ett gott arbete för att få liv i rollpersonerna, och så förstås de vintriga bergiga miljöerna som är njutbara att se på, men som man vet är hemska att ta sig fram i utan ordentlig utrustning. Det är helt enkelt välgjort, men vad hjälper det när själva historien är så klen. Den verkar vilja förmedla så mycket mera än vad den klarar av att leverera.

Filmen sågs genom Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.