Den syriska förlovningsringen

I borgmästarhemmet i en liten by i Libanon drar det ihop sig till förlovningsfest då dotterns blivande man har bjudits in tillsammans med sina föräldrar. Thérèse, frun i huset, ser verkligen fram emot tillställningen, men det ingen sagt henne är att pojkvännen är syrier då hon hatar syrier efter att hennes bror dött av en syrisk bomb under inbördeskriget. Hon gör därför upp en listig plan för att avstyra förlovningen.

Den syriska förlovningsringen, av Sophie Boutros, är på ytan en rätt harmlös komedi, men med en mörk bakgrund i krig och kulturkrockar som snarast liknar hat. Det är också den kontrasten som gör filmen intressant. Annars följer filmen rätt troget mönstret från både romantiska situationskomedier och folklustspel med många högljudda diskussioner med viftande armar, och många kraftiga känsloyttringar. Det finns en del krystade kombinationer av händelser i filmen, och dessutom är skådespelarna rätt stela, så det är tyvärr svårt att ta filmen på allvar trots dess allvarliga bakgrund. Men den roar, och det är ju ändå poängen med en komedi.

Filmen sågs på Arctic Light Filmfestival, Kiruna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.