Det blod som spillts

Arctic Light Filmfestival

Nu har årets upplaga av Kirunas Arctic Light Filmfestival dragit igång med kvällens premiärföreställning, med premiärmingel, fullsatt premiärsalong och en premiärfilm som den här gången var Det blod som spillts, som bygger på den andra deckaren i Åsa Larssons serie om Rebecka Martinsson. Fredrik Edfelt står för regin till vad jag förmodar är en film gjord för TV i och med att kopian vi fick se var ett säljexemplar tänkt för utländska TV-bolag, och därför hade engelska undertexter samt helt saknade eftertexter. Filmen har inte någon heller någon filmaffisch, vilket är skälet till den här textens torftiga illustration.

Skälet till att den här filmen kan dra så mycket publik här är förstås Kirunanknytningen. Filmen utspelas i Kirunamiljö, boken är skriven av en Kirunaförfattare och många Kirunabor är med som statister. För mig tog Kirunakopplingen bort en del av filmupplevelsen i och med att jag satt och funderade på var någonstans många scener var filmade eftersom naturen emellanåt inte kändes “rätt”, och det ibland kändes hoppigt i geografin. Det är också roligt att se en gammal klasskamrat från Vasaskolan i en av huvudrollerna (Eva Melander som polisen Anna-Maria Mella).

Men hur var själva filmen då? Jo den var alldeles lagom. Den var lagom spännande, berättades i ett lagom tempo och intrigen var lagom avancerad. Den passar alltså helt utmärkt att se en alldeles lagom TV-kväll.

Filmen sågs på Arctic Light Filmfestival, Kiruna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.