Mustang

Mustang

Läsåret är över och sommarlovet börjar för fem systrar på den turkiska landsbygden. På vägen hem lattjar de runt i strandkanten tillsammans med några av byns pojkar, glada som man är på lovets första dag. När de kommer hem till mormor och morbror (de är föräldralösa) visar det sig att en granne sett dem leka på stranden med pojkarna och lämnat rapport om det. Flickorna har alltså skämt ut sig, och skämt ut familjen, och måste bestraffas. Hemmet blir alltmer likt ett fängelse, trädgårdsmurarna höjs, galler sätts för fönstren och telefon och dator göms undan. Nästa steg är att flickorna ska giftas bort en efter en, innan de hinner skämma ut familjen något mera. Hemmet blir en hustrufabrik där flickorna ska lära sig laga traditionell mat och att ta hand om ett hem på rätt sätt. Hur ska man reagera? Spela med eller revoltera?

Filmen Mustang av Deniz Gamze Ergüven är ett ganska långsamt drama där allting sakta men säker blir allt värre. Egentligen påminner grundhistorien mera om typiska skräckfilmer med gisslantagande och instängdhet, men här är det en annan form av maktlöshet när det är själva traditionerna man har emot sig. Till att börja med hade jag mycket svårt att skilja mellan flickorna, de bildade liksom en enhet, men allt eftersom filmen gick vidare blev deras personligheter tydligare.

Filmen känns väldigt välgjord, och framför allt den yngsta systern (Lale) spelar riktigt bra i sin trotsighet. Jag hade gärna varit utan hennes berättarröst som av någon anledning lagts på vid ett fåtal tillfällen, vilket bara känns krystat, men annars flyter handlingen på sakta men obevekligt mot det stora bråddjupet. Kanske lite för sakta för min smak, men det är möjligt att min begynnande förkylning och en alldeles för ambitiös middag strax innan filmen påverkade mitt omdöme i frågan.

Filmen sågs genom Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.