Bödeln från Bastille

Bödeln från Bastille

Det verkar vara vanligt med seriemördare i Frankrike, åtminstone på film. Frédéric Tellier har gjort en film som bygger på en roman av Patricia Tourancheau vilken i sin tur bygger på en sann historia om en seriemördare som under närapå tio år utförde ett antal grova våldtäkter och mord i området kring Bastiljen i Paris. Filmen har av någon outgrundlig anledning fått den svenska titeln Bödeln från Bastille, men den handlar om en seriemördare som väljer sina offer godtyckligt och inte någon som avrättar brottslingar, verkliga eller inbillade.

Franck Magne, med kodnamnet Charlie, börjar i början av 1990-talet som ny kriminalare på 36 Quai des Orfèvres, som jag har förstått motsvarar Scotland Yard. Han får inleda jobbet genom att sätta sig in i ett brutalt våldtäktsmord där utredningen kört fast. Efterhand börjar det dyka upp flera liknande fall, och det blir allt tydligare att det är en seriemördare i farten.

Filmen följer utredningens gång, men den varvar den också med scener från rättegången mot gärningsmannen när han slutligen hade fångats in. Det gör att filmen känns lite hoppig. Man får se en del polisarbete, men inget som går på djupet. Mest får man en känsla av att olika delar av parispolisen sätter käppar i hjulen på varandra. Man får inte heller någon djupare känsla för vilka personerna i filmen är som människor.

Eftersom handlingen utspelar sig under tio års tid så utvecklas tekniken som används av poliserna under resans gång. En liten rolig finess är att även bildkvaliteten i filmen också förbättras med tiden, vilket ger en viss dokumentärfilms-känsla.

Om man bortser från den svenska titeln är Bödeln från Bastille en rätt hyfsad film, men inte särskilt upphetsande.

Filmen sågs genom Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.