Expand

Expand

Expand är ännu ett minimalistiskt abstrakt spel där man får klura och trixa lite för att finna lösningen, och jag brukar gilla sådana. Så även denna gång.

I spelet styr man en liten fyrkant genom en cirkelartad labyrint som vrider sig, tänjer sig och reagerar på hur man rör på sig. Svarta väggar är ofarliga att beröra, men man måste se till att man inte kläms fast, medan röda väggar bränns, så man får börja om från den senaste säkra platsen. Mer än så krävs inte för ett spel som jag kan sjunka in i.

Designen av spelet är snygg och ren, även om de tre färgerna och cirkelgeometrin olyckligtvis för tankarna till tredje rikets flagga. Musiken är riktigt bra, och anpassas effektivt efter hur labyrinterna ser ut. Den gör till och med så att det känns som om spelet har en handling där man med spänning ser fram emot upplösningen trots dess helt abstrakta grund. Styrningen är lite trixig att vänja sig vid eftersom den bygger på de fyra riktningarna in, ut, motsols och medsols, så till att börja med styrde jag ofta fel när jag befann mig i den halvan av labyrinten som ligger under cirkelns mitt. En del av banorna är dessutom ganska kniviga att komma igenom, eftersom det ibland krävs att man håller ett högt tempo och inte bara behöver koncentrera sig på tajmingen.

Man känner sig nöjd när man har klarat sig igenom Expand, även om man blir sugen på fler banor. Det roliga är nämligen över lite för fort och banorna lockar inte till omspel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.