Freudland

Bokomslag Freudland (häftad)

Man borde kanske ha studerat en smula psykologi när man hade chansen i gymnasiet, men filosofin lockade så mycket mer. I sådant fall hade jag förmodligen fångat upp så många fler anspelningar på personer, begrepp och idéer i boken Freudland av Mattias Leivinger än vad jag faktiskt gjorde. Det gör emellertid ingenting, eftersom boken fungerar gott ändå.

Freudland inleds när bokens huvudperson, Freud, häftigt vaknar upp ur en synnerligen obehaglig dröm. Han utgår från att han tagit sig en tupplur under en solskenspromenad, men tycker att det är lite konstigt att han i stort sett inte kommer ihåg något annat än sitt eget namn. Han finner vad som tycks vara hans hem, men det är något som inte riktigt stämmer med tillvaron. När krigaren Jung dyker upp på scenen inleds en rad händelser som leder till ett närmast episkt äventyr för vår vän Freud. Eller åtminstone ett surrealistiskt äventyr. Kanske till och med ett psykologiskt drama på någon nivå.

Som äventyrsroman är Freudland riktigt spännande, och som spänningsroman är den tämligen äventyrlig. Boken har många fina poänger även om man bortser från psykologianspelningarna och som läsare är det närmast omöjligt att lista ut vart handlingen är på väg. Miljön är också uppfriskande med blandade inslag av fantasy och moderniteter. Tempot i berättelsen är lite för varierande för min smak – ibland rusar handlingen framåt och ibland står den i det närmaste helt stilla – men i stort sett är boken en riktigt trevlig bekantskap. Det är en bok jag tycker om. Jag hoppas på mer från författaren, för den här debuten ger mersmak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.