Yojimbo – livvakten

Yojimbo - livvakten

Kuwabatake Sanjuro, en ronin som promenerar genom den japanska 1860-talslandsbygden, anländer till en liten dammig by och möts av en hund som springer förbi med en avhuggen hand i munnen. Det visar sig ganksa snabbt att två banditgäng kämpar om att få kontroll över byn, det ena gänget knutet till sidenhandlaren och det andra till sake-bryggaren. Genom brutal list söker vår antihjälte få lugn i byn genom att spela ut gängen mot varandra.

Filmen Yojimbo – livvakten, regisserad av Akira Kurosawa, är en riktig klassiker (1961) som har tjänat som inspirationskälla till många andra filmer, såsom Korpen flyger och, inte minst, För en handfull dollar. Filmen rör sig framåt i ett behagligt makligt tempo, och mycket av uttrycket sker mer i miner och gester än i ord, vilket bygger upp en nästan bibliskt högtidlig känsla. Jag tycker också att det är skönt att det nästan inte är någon fokus alls på själva svärdskamperna i filmen, trots att det ju är där som huvudpersonen egentligen utmärker sig mest. Han är helt enkelt så stenhård att han inte behöver visa att han är det. Filmen är dessutom fylld av väl komponerad musik som följsamt hjälper till att bygga upp stämningen och närmast kan ses som en del av berättandet, vilket hjälpte till emellanåt då fotot i en del nattscener var så mörkt att det annars skulle vara svårt att uppfatta vad som egentligen pågick.

Allt sammantaget så är Yojimbo – livvakten en så pass bra film att det är en självklarhet att den inspirerat till så många andra filmer som den har gjort. Man bör ha sett den!

Filmen sågs via Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.