Soylent Green – USA år 2022

Det händer att filmer får något märkliga titlar på svenska. Soylent Green – USA år 2022 är ett tydligt exempel på det, men kanske är det bra att redan i titeln tala om var och när handlingen utspelar sig för att undvika onödiga misstag. Handlingen utspelar sig alltså i 2022 års USA, såsom regissören Richard Fleischer tänkte sig när filmen gjordes för femtio år sedan. Det var en tid då man kunde kombinera pessimistisk syn på effekterna av den tekniska och industriella utvecklingen med en lika pessimistisk syn på mänskligheten i sig. Det måste ha varit en underbar tid.

Året är som sagt 2022 och staden New York är gravt överbefolkad med sina 40 miljoner invånare. Effekterna av överbefolkning, tillsammans med luft- och vattenföroreningar och klimatkatastrof gör att det är ont om mat och rent vatten, så det är alltid nära till hungerupplopp. Vanligt folk lever under extrema förhållanden medan den fåtaliga eliten bor i lyxiga, väl skyddade, lägenheter som hyrs ut möblerade där flickor ingår i möblemanget. Frank Thorn är en tuff snut som börjar utreda vad som på ytan ser ut att vara ett rånmord på en elitgubbe, men som ganska tydligt är ett beställningsmord. Thorn har därmed råkat komma en stor hemlighet på spåren; en hemlighet som folk är villiga att döda för att skydda.

Jag tycker att det känns uppfriskande att se en film som egentligen inte har särskilt mycket handling alls, utan istället till stor del bygger på att måla upp hur livet kan tänkas vara i en dystopisk framtid. Thorn, filmens hjälte, är verkligen inte någon person att tycka om, utan han skulle uppfattas som riktigt vidrig i det verkliga år 2022. Å andra sidan har han i varje fall någon känsla för vad som är rätt, trots att han ju arbetar för det etablissemang som redan svikit folket. Dessutom är det trevligt med en film som slutar i precis rätt ögonblick. Det är lätt att förstå att Soylent Green – USA år 2022 har blivit så pass ihågkommen som den är, trots att den verkligen känns ur tiden, och jag gillar filmen skarpt.

Filmen sågs genom Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.