Wind River

Vintern i indianreservatet Wind River Wyoming är hård. En viltvårdare spårar en pumahona med två ungar som rivit tamboskap, men hittar en stelfrusen människa i snön istället. Det är kroppen efter en ung kvinna, barfota, slagen blodig och våldtagen. En ung FBI agent skickas till vildmarken för att utreda vad som hänt tillsammans med den lokala polisen, men då hon kommer direkt från en kurs i Las Vegas och är långt ifrån sina hemtrakter i Florida så är hon varken förberedd på eller utrustad för vintern. Men hon är tuff, och viltvårdaren är hård, så det ska

Filmen Wind River av Taylor Sheridan är fylld av snö, och kyla. Historien som berättas är i sig rätt kortfattad, men den är spännande och rätt ofta ganska otäck. Filmen är också ganska pratig, och innehåller en del utdragna våldsamheter, så den känns faktiskt lite utdragen trots spänningen. Den mynnar förstås ut i den så vanliga amerikanska traditionen att ta lagen i egna händer för att vedergälla ett grovt brott, men den är trots det närmast vemodig i grundtonen. En textruta i slutet av filmen avslöjar filmens poäng: att markera det stora mörkertalet kring försvunna kvinnor i den nordamerikanska ursprungsbefolkningen, och det är hedervärt men det känns också påklistrat i efterhand. Filmen är ju snarare en ganska traditionell thriller.

Filmen sågs genom Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.