Ouaga Girls

Ända sedan jag första gången på en världskarta såg namnet Ouagadougou djupt i det inre av Västafrika har jag varit fascinerad av själva ordet Ouagadougou. Däremot är jag tveksam till om jag någonsin sett några bilder från Burkina Fasos huvudstad, så det kändes därför rätt spännande för mig att se Theresa Traoré Dahlbergs dokumentärfilm Ouaga Girls.

Man får följa en grupp unga kvinnor som utbildar sig till bilmekaniker. De verkar inte vara särskilt intresserade av just det bilmekaniska, men å andra sidan är det väldigt nyttigt att överhuvud taget utbilda sig i någonting i ett land med skyhög arbetslöshet så de håller ut genom utbildningens kurser i franska, matematik, lackering och så vidare. De håller även ihop som grupp trots sina inbördes olikheter.

Jag är egentligen inte särskilt förtjust i okommenterade dokumentärfilmer eftersom det ofta känns som att man bara tittar på utan att förstå sammanhanget. När jag ser Ouaga Girls lider jag av just den känslan. Någonstans i bakgrunden sker ett presidentval, som förmodligen kan vara det allra första demokratiska valet i landets historia. Det är inte heller riktigt klart varför just de här kvinnorna hamnat på skolan. Filmen är dock välgjord. Man kommer filmobjekten riktigt nära in på livet, och man inser att unga människor i Ouagadougou är som unga människor är överallt annars. Uttryckssätten skiljer sig åt, men känslorna är desamma.

Filmen är välgjord rent tekniskt med ett intressant ämne, men den känns lite lång. Och så skulle jag gärna vilja få någon slags uppföljning. Vad hände sen? Kanske skulle jag också ha behövt en introduktion innan filmen för att till fullo få i mig bakgrunden.

Filmen sågs genom Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.