Heartstone

Vacker och brutal är den isländska naturen, och det verkar färga av sig på livet i den lilla och mycket ensliga byn i Heartstone. Thor är en pojke som bor i ett rätt stökigt hem med sin kärlekstörstande mor och två irriterande storasystrar, medan Kristian har en supande och misshandlande far. Thor och Kristian är bästa vänner, men under sommaren som den större delen av filmen utspelar sig, så börjar de upptäcka kärleken. Det skulle kunna vara enkelt, men Thor svärmar för Beth medan Kristians hjärta verkar gå åt ett helt annat håll.

Guðmundur Arnar Guðmundsson har tidigare regisserat kortfilmer. Det här är hans första film i längre format, och det märks. Hela sättet som historien dras fram med använder det typiska bildspråket som är så vanligt i kortfilm, där inte så mycket egentligen händer i scenerna men det ser bra ut på bild. Det blir lite ansträngande i längden när filmen är drygt två timmar lång. För övrigt är det en alldeles utmärkt film, men den är mycket brutal. I byn skvallrar alla om alla, och det hänger hela tiden hot om våld i luften. Det är också spännande att till skillnad från många andra filmer låta berättelsen koncentrera sig på Thor, den mindre intressanta i vänskapsduon. Filmen blir därmed mera reaktioner på yttre händelser än en rak berättelse. Allt handlar om att gå vidare, att överleva, att växa upp.

Filmen sågs på Arctic Light Filmfestival, Kiruna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.