Bon appétit!

En australiensisk dokumentärfilmare åker till en fransk forskningsbas på en ö utanför Antarktis kust. Där träffar hon basens avgående kokerska Hortense som håller på att ladda upp inför sin avskedsmiddag med bland annat tryffel och ankbröst. Hon ska ha varit personlig kock till den franske presidenten under ett par år och det är klart att man undrar hur en sådan kock hamnat på en sådan undanskymd plats i världen.

Filmen Bon appétit! av Christian Vincent handlar inte så mycket om det, utan om Hortenses plötsliga och oväntade möjlighet att få jobbet att laga mat åt presidenten som blivit sugen på välgjord klassisk fransk husmanskost. Hon får tillgång till ett litet kök i presidentpalatset och en enda medhjälpare, men motarbetas av macho-gubbarna i palatsets centralkök. Man får följa hennes kamp att vinna presidentens mage, trots motståndet från centralköket, revisorerna och presidentens läkarteam.

Filmens huvudtema är dock kärleken till mat och matlagning. Det blir en hel del närmast gastronomipornografiska bilder av deliciösa anrättningar. Ååååh, ibland saknar jag verkligen den delen av den franska kulturen från mitt år i Loiredalen, den där mat och matlagning tas på fullaste, men också njutningslystnaste, allvar. Men tar man bort matbilderna från filmen blir det tyvärr inte så mycket kvar, så filmen kan närmast ses som en ganska poänglös anrättning med en del inbakade delikatesser.

Filmen sågs genom Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.