Edge of Tomorrow

I Kiruna firas en årlig snöfestival i slutet av januari, med snöskulpturtävling, snöslungerace, och en heldag där de lokala rymdaktörerna visar upp sig på Folkets Hus. Den brukar rundas av med att Rymdrådet bjuder på en film med något slags rymdtema. Den här gången blev det Edge of Tomorrow av Doug Liman som fungerade som återhämtning efter att ha pratat rymd med Kiruna.

Bakgrunden är rätt skissartad. En himlakropp har slagit ner någonstans i Europa, och med den följde illvilliga rymdvarelser som krossat allt motstånd i deras väg nere på kontinenten, men som ännu inte korsat Engelska Kanalen (eller Öresund). Efter fem års svåra krigsförluster för människorna ser det ut att vända och en stor landstigningsmanöver planeras att ske i Normandie. En amerikansk PR-officer, major Cage, skickas mot sin vilja med i landstigningsstyrkorna, men allt går åt skogen, alla dör, och allt hopp upphör för mänskligheten. Plötsligt vaknar Cage upp igen dagen före anfallet, och allt upprepar sig. Han har fastnat i någon slags tidscykel som startar om varje gång han dör. Och dör, det gör han ofta när han sakta men säkert arbetar sig fram till hur han ska klara sig längre och bättre.

Trots att filmen innehåller åtminstone ett ordentligt logiskt feltänk (hur kan man berätta för någon att man har lämnat tidscykeln när det krävs att man dör för att bevisa det för sig själv?) så fungerar den till stor del. Det är ordentligt med action, spänning, och dessutom de klurigheter man kan genomföra när man i princip har ett obegränsat antal försök på sig. Det är bara fram emot ungefär den sista tredjedelen som Edge of Tomorrow det känns som om den går över styr. Den känns påkostad och rätt genomtänkt, även om en del riktiga dumheter också kommer med. Det är också skönt att man aldrig får någon egentlig bild av hur fienderna fungerar, vad de har för motiv till vad de håller på med, eller ens hur de egentligen ser ut. Det gör allt så mycket enklare att greppa.

Slutsatsen är att filmen valts av Rymdrådet för att propagera om hur viktigt det är att integrera rymdverksamhet i vardagslivet. Tack vare Sveriges starka ställning som rymdnation passerar illasinnade Europabaserade rymdgubbar aldrig Öresund!

Filmen visades på Snöfestivalen, Kiruna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.