Avskedsfesten

Avskedsfesten

Yehezkel lever ett lugnt liv på ett ålderdomshem tillsammans med sin fru Levana som kämpar mot sin demens, och han ägnar dagarna åt att pyssla med elektromekaniska uppfinningar. Hans goda vän Max lider av en obotlig sjukdom som medför svåra smärtor, och ber därför Yehezkel om dödshjälp. Yehezkel tar bland annat hjälp av en gammal veterinär och sätter ihop en slags dödsmaskin som låter den sjuke trycka på en knapp för att inom en minut stilla komma till vila. Ryktet om dödsmaskinen sprider sig sig och fler vill ha hjälp, och frågan är var man egentligen ska dra gränsen. När ska man egentligen kunna välja aktiv dödshjälp, och vem ska få göra valet?

Tro det eller ej, men Avskedsfesten av Tal Granit och Sharon Maymon är en riktigt rolig film. Bitvis. Den är också riktigt mörk, men framför allt är det en varm film om värdighet när livet obönhörligen närmar sig sitt slut. Det fungerar att blanda humor med aktiv dödshjälp och demens, om man gör det med hjärtat, och med en finfin skådespelarensemble.

Frågorna om moral som ställs får inga svar, men de har i alla fall ställts.

Filmen sågs på Arctic Light Filmfestival, Kiruna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.