Prisoners

Prisoners

Keller Dover tror sig vara beredd på allt. Han har sin välorganiserade källare fylld med mat, bränsle, ammunition och andra förnödenheter så att han är redo att skydda sin familj om det blir kris och samhället slutar fungera som det ska. Men under ett thanksgiving-firande tillsammans med sin bästa väns familj försvinner hans lilla dotter och hans kompis dotter utan några spår, och det visade sig vara mer än vad han klarade av att hantera. Polisen får ganska snart tag i en misstänkt kidnappare, men i brist på några som helst bevis släpper de honom ganska snart. Eftersom Keller är en handlingens man, och dessutom övertygad om att den tidigare misstänkte vet vad som hänt med småflickorna, kidnappar han honom för att banka fram sanningen. Samtidigt håller en ung och ganska grön polisdetektiv igång en normal polisutredning kring den misstänkta kidnappningen, vilket är svårt eftersom det inte finns några spår att jobba från.

Denis Villeneuve har i Prisoners satt ihop en mörk och ordentligt obehaglig film. Historien rör sig långsamt framåt, men det är spännande mest hela tiden så man märker inte att filmen är drygt tvåmoch en halv timme lång. Miljön i filmen, tidig vinter i en småstad i Pennsylvania, matchar väl stämningen som förmedlas. Man känner av kylan både utomhus såväl som i den nära hopplösheten som bor i de inblandades själar. Det sistnämnda beror förstås också på att filmen har utmärkta skådespelare över lag.

Det är skönt att för en gångs skull se en kriminalthriller som känns riktigt helgjuten. Det ska bli spännande att se vad jag drömmer för drömmar i natt.

Filmen sågs via Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.