Skuggor på fjället

Qaqqat Alanngui

Två ynglingar beger sig ut på fjället för att jaga ripa – ingen av dem återvänder hem. Åtta månader senare far sex ungdomar till en ensligt belägen stuga för att fira studenten – inte alla återvänder hem.

Så kan filmen Skuggor på fjället sammanfattas.

Filmen, som regisserats av Malik Kleis, är i väldigt mycket en typisk slasher-film av standardmodell, förutom det lilla faktumet att den är grönländsk. Bilderna på de grönländska miljöerna är mycket vackra och filmen var rätt spännande på sina ställen. Å andra sidan var skådespeleriet inte särskilt bra. Det kändes som om de flesta skådespelarna läste innantill när de skulle ha avslappnade samtal i stugan. Det kan förstås vara så att det är det grönländska sättet att samtala, jag har ju aldrig hört ett samtal på det språket tidigare så jag har inget att jämföra med.

Naturbilderna fick mig att vilja fara till Grönland på besök, men jag vet inte om jag törs ge mig ut för långt på fjället. Tänk om jag får en qivittoq (en “fjällgångare”) efter mig.

Filmen sågs via Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.