Regnmannen

Regnmannen av Jonas Karlsson

Ingmar är en lite butter man. Innan han pensionerade sig var han teaterregissör med stora planer i den lilla staden, men nu ägnar han dagarna åt att påta i sin avlidna frus rosenträdgård och att undvika grannarna. Det är dock en mycket varm och torr sommar, och det råder bevattningsförbud, så rosorna börjar fara illa. För rosornas skull öppnar Ingmar den bortglömda kranen som sitter på vedbodsväggen bakom bråte och risiga växter, och med den öppnar sig oväntade möjligheter.

Regnmannen av Jonas Karlsson är en ganska enkel och rak berättelse – så pass enkel och rak att den snarare känns som en lång novell än som en roman. Det är en lätt och ledig historia som är skriven med gott humör. Den bärande idén är dessutom faktiskt ganska intressant. Det gör att boken är lättläst och samtidigt helt oförarglig. Det känns helt enkelt inte som en bok jag kommer att minnas särskilt länge att jag har läst men den roar mycket för stunden. Den torde av det senare skälet därför passa alldeles utmärkt som läsning på flyg eller tåg, om man inte är ute efter en omvälvande litterär upplevelse.

Brighton 4:e gatan

Levan Koguashvilis film Brighton 4:e gatan följer inte riktigt mönstret för hur en film brukar byggas upp. Man får följa med på ett skeende snarare än att en historia berättas. Det börjar inne på ett inrökt ölkafé i Tblisi där TVn visar en match mellan Liverpool och Manchester United. En man vinner lite pengar på ett sent mål och blir så glad att han irriterar en av de andra gubbarna så pass att det drar ihop sig till handgemäng. Den förlorande kastas ut, och man förstår att han spelat bort väldigt mycket: Alla pengar hans fru skickat honom från New York för att ordna med lägenhet. Bostadslös får han hjälp med att hitta en tillfällig bostadslösning av sin bror Kakhi, en gammal brottningsmästare. Det är nu det visar sig att det är på Kakhi som filmens huvudsakliga fokus ligger. De handlar stora mängder ost, för Kakhi är på väg till Amerika för att besöka sin svägerska och för att kolla upp hur hans son Soso egentligen har det. De håller till i Brighton Beach i New York där många immigranter från de gamla sovjetrepublikerna bor. Soso har sina egna bekymmer med en stor skuld till ryska organiserade brottslingar, medicinstudier som står på paus, och ett uppehållstillstånd som är på väg att löpa ut. Kakhi tar sig an allt detta med ett lugn som bara gamla mästare verkar kunna ha.

Filmen ger liksom en ögonblicksbild av vardagsliv och fattigdom, med människor som sliter för att få livet att gå ihop. Det är ju inte bara Kakhi man får följa, utan det är framför allt livet hos dem i hans omgivning. Det är en ganska blandad uppsättning av folk som inte har det så lätt i New York, men georgier, uzbeker och kazaker kan i alla fall sjunga tillsammans och även bära varandras bördor

Regissörens val att inledningsvis inte förklara någonting alls, utan bara låta tittaren följa med tar ett litet tag att vänja sig vid. Men när man inser att det bara är att luta sig tillbaka och se vad som händer så märker man hur ömsint gjord filmen är. Brighton 4:e gatan bjuder på en ganska stillsam humor, en del spänning, och en mycket stor dos faderskärlek. Det är en sevärd film som sticker ut tack vare att den känns så pass ovanlig.

Filmen sågs genom Kiruna filmstudio.

Licorice Pizza

Det är dags för skolfotografering för den femtonårige Gary Valentine när han blir förälskad i den tio år äldre fotoassistenten Alana Kane. Han försöker på alla sätt övertala henne till att gå på en dejt med honom, och hon dyker faktiskt upp till sin egen förvåning. Det är inledningen på Paul Thomas Andersons Licorice Pizza och den slår an tonen för resten av filmen. Det är en film som undviker att röra sig dit man väntar sig.

Gary är en riktig fixare som redan har en smärre skådespelarkarriär bakom sig, och som filmen igenom mest är fokuserad på att tjäna pengar på olika sätt. Alana å andra sidan har inte riktigt hittat vart hon ska ta vägen, och bor hemma med sina föräldrar. Runt dessa båda utvecklar sig sedan många situationer som skildras med stor berättarglädje. Handlingen utspelar sig 1973 med en oljekris och ett krig i Vietnam som pågår i bakgrunden, men det är en tid som skildras i ett välvilligt nostalgiskt skimmer. Livet flyter på och ingenting är egentligen farligt på riktigt utan bara en ny möjlighet.

Filmen är mycket underhållande, och ibland även riktigt sketchartat rolig med knasiga typer som får ordentligt med tid på sig att fylla ut historien. Dessutom är den riktigt stilsäkert snygg, fylld av små detaljer att njuta av, och har förstås tidsanpassad nostalgisk musik. Licorice Pizza är ren underhållning utan egentligt djup, men det kan kännas skönt att bara bli glad ibland. Det enda i filmen som inbjuder till djupare diskussioner är frågan om varför det springs så mycket.

Filmen sågs genom Kiruna filmstudio.