Hjärter dam

I andra försöket lyckades filmdistributören till slut skicka May el-Toukhys så omtalade och prisbehängda Hjärter dam till Kiruna, och den känns synnerligen dansk.

Dansk övre medelklass verkar alltid bo i genomdesignade hem som genomsyras av god smak. Läkaren Peter och advokaten Anne bor i ett sådant med sina tvillingdöttrar och lever ett balanserat medelklass- och medelåldersliv. In i detta trillar Gustav, pappa Peters omyndige tonårsson från ett tidigare äktenskap som är allmänt strulig och blandar det med en smula problem i brottsregistret. Efter en tid passar han allt bättre in i familjen och blir till tvillingarnas älskade storebror, och spänningen gentemot styvmamma Anne minskar efter hand. Den minskar så pass att en sexuell relation inleds mellan dem. Det kan väl aldrig sluta väl?

Filmen inleds ganska tråkigt, och det trots ett par rätt avancerade sexscener. Det känns lite felplacerat med vad som närmast är mjukporr i den annars rätt torra miljön. Inledningen av relationen, med de besvarade begären blir liksom inte trovärdig. Däremot, när det börjar gå överstyr och de inblandade börjar förlora kontrollen över händelseförloppet så tänder filmen till ordentligt, och man börjar fundera på den mänskliga själens mörker när hela tillvaron står på spel. Det blir riktigt bra då, men jag upplever att berättelsen mot slutet rinner ut i sanden. Det är allmänt välspelat, och den minimala variationen av miljöer ger en passanda klaustrofobisk känsla över filmen. Man vill ut, men på vilket sätt kan det ske?

Filmen sågs genom Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.