Jakten

Åter igen gick det snett vid en filmvisning i Kiruna. Den här gången var det den danska filmen Hjärter dam som inte skickades när den skulle. I stället visades Thomas Vinterbergs lika danska Jakten, som jag redan hade sett för ett par år sedan. I och med att jag gillade den då stannade jag kvar för att se den ännu en gång, och det ångrar jag inte.

Lucas är frånskild, och arbetar på dagis i ett litet danskt samhälle där han är djupt integrerad i gemenskapen kring jaktklubben. Det ändras snabbt när en lögn från ett av dagisbarnen leder till att han blir oskyldigt anklagad för sexuella övergrepp på barn. Skvaller och lögner sprids ohejdat, han blir utfryst och misshandlad, hans vänner vänder honom ryggen och hans liv slås i spillror när han blir till en måltavla för hela samhällets hetsjakt.

Filmen är alltså väl värd att se om, och förlorar inte så mycket på att man redan har sett den. Jag reagerar alltid stark på historier där oskyldigt anklagade utsätts för omgivningens hat, och även där övergrepp sker med samma omgivnings goda minne, så Jakten träffar mig hårt. Utmärkta skådespelare, inte minst bland barnen, bidrar också till filmens effekt på mig. Jag tycker helt enkelt att det är en riktigt bra film.

Filmen sågs genom Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.