The Lunchbox

The Lunchbox

I Bombay finns ett mycket väl fungerande system för att samla lunchlådor med lagade varma mål och leverera dem till olika arbetsplatser för att slutligen samla in de tomma lådorna och lämna tillbaka dem. Ofta hämtas matlådan från kundens hem, och transporterna sker med cykel och tåg. En dabbawala är en person som utför den här servicen, där dabba är ordet för lunchlåda på hindi. Dabba är också originaltiteln på en film, regisserad av Ritesh Batra, som fått den synnerligen svenska titlen The lunchbox. Det påstås att dabbawala-systemet levererar maten till fel adressat bara en handfull gånger av en miljon genomförda leveranser. Filmen handlar om ett av dessa tilfällen.

Ila är en hemmafru vars förhållande till maken har gått i stå. Sajaan är en butter änkling på väg att gå i pension. När matlådorna som Ila förberett till sin make råkar hamna hos Sajaan börjar hans tillvaro skina upp. De börjar växla meddelanden till varandra på små lappar som skickas med i lådorna, och efterhand börjar de betyda mer och mer för varandra.

Filmen är mycket lågmäld, med en återhållsamhet som speglar den här historiens vardagliga drama. Man kan inte påstå att filmen är särskilt spännande eller nyskapande, men vad gör det när historien är så pass fin och varm. Ett par klassiska filmteman, såsom ensamheten i storstaden och att vägen till värme i hjärtat går via magen, finns med här vilket skulle kunna få en film att kännas klichéfylld, men det händer inte här. Istället blev jag helt enkelt glad av filmen.

Filmen sågs via Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.