What We Do in the Shadows

What we do in the shadows

Viago, Deacon, Vladislav och Petyr bor tillsammans i ett hus i Wellington på Nya Zealand. What We Do in the Shadows är en dokumentärfilm som följer de fyra vampyrerna under både vardagsgöromål och fest för att ge oss tittare en inblick i livet, eller kanske olivet, för vampyrer i dagens samhälle. Ett av de självklara bekymren är att det uppenbarligen är lätt att tappa greppet om den snabba tekniska utvecklingen när man är odödlig, och det är svårt med romantiken när man fastnat i den ålder man hade när man var vampyr. Jag förvånades också över det stora antalet odöda som vandrar omkring på gatorna även i en förhållandevis liten stad som Wellington.

Jemaine Clement och Taika Waititi är huvudansvariga för filmen, som förstås inte är en äkta dokumentär. Det är en rolig idé som filmen bygger på, men den håller inte för en hel långfilm vilket filmmakarna måste ha varit fullt medvetna om. Därför lämnar filmen den rena mockumentära genren för att även få in en smula handling och utveckling i historien. Det behövdes. Tyvärr gör den rätt illa spelade stelheten inför dokumentärkamerorna att vampyrerna inte känns särskilt trovärdiga eftersom det mera ger sken av dåligt skådespeleri än av kameraovana. Filmen är rolig på sina ställen, men en del poänger känns lite för krystade och konstruerade för min smak. Att det verkar vara jobbigt i längden att vara vampyr är det jag får ta med mig från filmen.

Filmen sågs via Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.