En bekant främling

En bekant främling

Sophie hankar sig fram som sångerska. En dag visar hennes pappa ett foto som han hittat av en slump. Fotot föreställer en operasångerska, aktiv i New York, och hon är nästan på pricken lik Sophies mor, som dött ett år tidigare. Pappan övertalar Sophie att flyga till Amerika och försöka träffa sångerskan, vilket förstås leder till att historier från det förflutna dyker upp. Även där man minst anar det.

En bekant främling av Margarethe von Trotta är en bra och välgjord film som berättar en intressant historia. Det finn dock en del saker som den inte berättar som också hade varit intressant att följa upp. Nu känns det som om delar av historien har luckor som Sophie borde ha följt upp, men inte gör det. Dessutom insåg jag efter ett tag att jag egentligen inte gillar någon av alla de självupptagna personerna i filmen. Det är trevligt att kvinnorna i huvudrollerna får använda sina egna sångröster i musikscenerna, men tyvärr är det alldeles för tydligt att musikerna inte spelar instrumenten. Det känns lite slarvigt i ett annars välgjort drama.

Filmen sågs på Arctic Light Filmfestival, Kiruna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.