The Babadook

Babadook

En ensamstående mor lever i ett dystert hus tillsammans med sin sexårige son. Han är så pass rädd för monster att han knappt kan sova om nätterna och, som ett sätt att skydda sig, tillverkar avancerade vapen för att skydda sig och är allmänt våldsam. Livet för mamman blir inte enklare när sonen inte kan vara kvar i skolan på grund av sitt beteende samtidigt som hennes vänner drar sig undan för att slippa träffa sonen och hennes arbete som vårdbiträde blir alltmer tröstlöst. Från ingenstans dyker vad som ser ut som en barnbok upp i huset. Den heter Mister Babadook och är så skrämmande att den liksom kryper under skinnet på den stackars lilla familjen, och det blir allt svårare att hålla reda på vad som är mardröm och vad som är bister verklighet.

Jennifer Kent har både skrivit manus till och regisserat filmen The Babadook. Det är en obehaglig och faktiskt riktigt skrämmande film, trots att mycket av det otäcka bygger på att det helt enkelt är mörkt och svårt att se vad som pågår. Min fantasi kliver tydligen hjälpsamt in för att fylla i luckorna med obehagligheter. Stämningen är redan från början rätt bister med jämnmulna skyar och färglösa kläder och interiörer. Intressant nog bidrar även den nästan absoluta frånvaron av musik också till något känns fel i tillvaron för modern och sonen. Ibland känns tyvärr filmen lite trång, med en smula för liten variation av platserna så att det känns som att handlingen går i cirkel, men det går lyckligtvis ganska snabbt över om man nu kan tala om lycka i sammanhanget.

The Babadook väckte gamla rysarkänslor hos mig som jag inte känt på länge, och som jag inte ens märkt att jag saknat. Välkommen tillbaka!

Filmen sågs via Kiruna filmstudio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.