Europa Report

Europa Report

Det har blivit en tradition att Rymdrådet i Kiruna bjuder på filmvisning under den årliga Snöfestivalen. Filmerna har naturligtvis rymdtema. I år visades filmen Europa Report, med Sebastián Cordero som regissör, under dessa omständigheter.

Filmen dokumenterar den bemannade rymdfärden till månen Europa – den första bemannade rymdfärden till en annan himlakropp efter att Apolloprojektet avslutades på sjuttiotalet. Det vetenskapliga målet för forskningsresan var att studera eventuellt liv som skulle kunna finnas i oceanerna under Europas isiga yta. Den internationella besättningen bestod av två piloter, två tekniker och två forskare som bildade ett gediget team, perfekt sammansatt för den mest ambitiösa forskningsresan genom alla tider. I sann “Big Brother”-anda så hade rymdkapseln försetts med ett otal kameror för att dokumentera allt som hände ombord under den fyra år långa tur-och-returresan. Det var tur det i och med att en oväntad solstorm slog ut kommunikationen med jorden under resans gång. Vi får alltså, tack vare videodokumentationen, möjlighet att se vad som hände sedan.

Filmen är gjord i formen av en TV-dokumentär, och det känns därmed som om den skulle passa bättre att visas i vardagsrummet än i biosalongen. Som sådan skulle den faktiskt vara riktigt intressant, men jag slogs av att själva grundstolpen i filmen, forskningsresan, var så märkligt planerad. Att till exempel skicka människor till en sådan strålningsmässigt ytters otäck plats som Jupiters strålningsbälten i en farkost som inte klarar av en solstorm känns bara dumt. Jag kände inte heller att jag egentligen brydde mig om någon i besättningen. De hade liksom en gemensam personlighet att dela på.

Trots detta känns det ändå på något vis uppfriskande med en rymdfilm som, även om budgeten var begränsad, med hjälp av gott hantverk bygger upp spänningen på ett effektivt sätt. Men det går inte att komma ifrån att filmen i princip är Blair Witch Project i rymdkostym.

Filmen visades på Snöfestivalen, Kiruna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.