Sista brevet till Sverige

Bokomslag Sista brevet till Sverige (e-bok)

Sista brevet till Sverige är den fjärde och sista delen av Vilhelm Mobergs utvandrar-tetralogi där de lösa trådarna från de tidigare delarna (Utvandrarna, Invandrarna och Nybyggarna) knyts ihop. Äntligen får Jonas Petter tillfälle att berätta klart den mustiga anekdot han försökt förtälja i flera böcker, äntligen får man veta om astrakanapeln bär någon frukt.

Tyvärr sker det saker på större skala som hotar den lugna, men produktiva, tillvaron på Nya Duvemåla, eller Nelson Settlement som det börjar kallas av traktens invånare. Ett inbördeskrig mellan Nordamerikas förenta stater börjar tära på resurserna och indianstammarna i närheten börjar göra uppror i hungersnöd. Fler och fler nybyggare anländer till trakten kring Chisago Lake, och även moderniteter som järnspisar och fotogenlampor. Och så får man följa Karl-Oskar och Kristina och se på vilka sätt de slutar sina dagar.

Boken drar tyvärr ut på slutet lite väl mycket, och mycken text som är tänkt som förklarande känns som upprepningar. Det kan vara nyttigt med påminnelser om vad som skett i de tidigare böckerna, men när det som hände tidigare i samma kapitel också återupprepas blir det lite påfrestande i längden. Den här boken är den svagaste i serien, men utan den skulle historien kännas ofullständig så den fyller ändå vämförtjänt sin plats i den svenska litterära skattkammaren.

BADLAND

BADLAND

Under långa flygresor eller i hotellrum när man bekämpar jet-lag så passar det alldeles utmärkt att pyssla med ett lagomt komplicerat spel på surfplattan. BADLAND är ett sådant.

I BADLAND manövrerar man en rundlagd fågelliknande varelse genom ett landskap av faror. Styrningen är enkel och effektiv; trycker man på skärmen rör sig fågeln uppåt framåt, och trycker man inte så dalar den nedåt. Målet är att klara sig till varje banas slut utan att falla offer för roterande sågar, törnbuskar, laserstrålar och fallande stenblock, och att inte vara för långsam, eftersom världen hela tider rullar framåt. Längs vägen kan man plocka upp ett stort antal olika bonusar som bland annat ändrar storlek på fågeln, sätter snurr på den, gör den kladdig, ändrar tidens hastighet eller klonar fågeln. Alla dessa bonusar kan behövas för att komma förbi de olika hindren.

Spelet är mycket trevligt att titta på och att lyssna till. Bakgrunderna är snygga och väldesignade, och de ger ett visst djup åt det i grunden två-dimensionella spelet. Det är ett fint flyt i det mesta. Vissa problem man ställs inför är riktigt trassliga att klara av, speciellt med tanke på att man i princip inte har några som helst anvisningar till hur man ska lösa dem. Man får helt enkelt prova sig fram. Kontrollen är enkel, men den fungerar bra och det känns som att man har rätt god kontroll på navigeringen.

Grundspelet har 80 olika banor, och dessutom finns det 20 extrabanor att ta till om suget uppstår. Till varje bana finns det dessutom tre olika extrauppdrag, som exempelvis att klara en bana på ett försök eller att plocka upp alla olika bonusar längs vägen. Banorn innehåller tillräckligt mycket variation för att man ska spela vidare och försöka klara de olika uppdragen även när man har klarat sig igenom alla de olika banorna.

Det finns även ett samarbetsläge, där man hjälper varandra, och ett tävlingsläge, där man stjälper varandra, men dem har jag som ensamresenär inte haft tillfälle att prova.

Lacombe Lucien

Lacombe Lucien

Dagen efter nobelfestligheterna passar det bra med en film som årets litteraturpristagare (Patrick Modiano) skrivit manus till. Inte nog med det, filmens titel (Lacombe Lucien) ger vissa associationer till de nära förestående Lucia-festligheterna, och dessutom rajjar en berusad man Lucia-sången tidigt i filmen. Det var med andra ord ett svårslaget tillfälle att se filmen.

Lacombe Lucien, regisserad av Louis Malle, är en rätt obehaglig film som utspelar sig någonstans i sydvästra Frankrike under tyska ockupationen. Den handlar om den unge bondgossen Lucien Lacombe, som egentligen inte bryr sig om någonting men ändå genom en tillfällighet börjar jobba ihop med franska Gestapo. Han börjar gilla makten som hans position ger honom och han utnyttjar den efter hand allt mer för egen vinning. Den makten är också användbar när han blir kär i den judiska flickan France.

Det som gör filmen obehaglig är Luciens totala likgiltighet till allt det som händer människorna kring honom. Trots att han är mycket medveten om att de handlingar han gör både går emot hans egen moraliska kompass och att de har fasansfulla följder för många så fortsätter han på samma väg. Nej, Lucien är inte en någon typ som man skulle vilja råka ut för i verkligheten, men förmodligen var hans historia ganska vanlig under den här perioden i Europa. Det är tur att tiderna är annorlunda nu, men är människorna det?

Filmen sågs via Kiruna filmstudio.

Nybyggarna

Bokomslag Nybyggarna (e-bok)

Nybyggarna är den tredje boken i Vilhelm Mobergs emigrant-tetralogi, och boken tar vid efter de tidigare delarna Utvandrarna och Invandrarna.

Det börjar komma allt fler nybyggare till markerna i Minnesota, så livet för Karl-Oskar och hans familj blir allt mindre ensamt i och med att de får allt fler nya grannar. Även i övrigt blir tillvaron allt bättre, med goda skördar i bördig jord och ett allt mer organiserat samhälle. Minnesota uppgraderas till delstat, och nu får Karl-Oskar rösta i valet till president i Nordamerikas Förenta Stater. Hans bror Robert dyker upp igen efter att ha gett sig av till Kalifornien för att gräva guld.

Det händer inte alls lika mycket på det familjenära planet i den här boken som i de tidigare delarna i serien, och det gör att jag inte grips med lika mycket i berättelsen som tidigare. Å andra sidan finns Roberts berättelse från Kalifornienvägen med för att sätta färg på anrättningen, men det tycker jag slarvas bort genom ett märkligt berättartekniskt val av den gode Moberg. Historien berättas nämligen, åtminstone delvis, av Roberts sargade öra och det blir egentligen mest krystat och det greppet passar inte heller riktigt in i resten av boken ganska raka text. Även de ibland långa grubblerierna kring hemlängtan blir lite jobbiga i längden eftersom de inte leder någon vart utan mest går runt i cirklar. För övrigt så håller boken samma höga klass som de tidigare böckerna, och jag känner att jag ändå måste avrunda bokserien med att läsa sista delen. Jag vill ju veta om Kristinas astrakanapel någonsin får bära frukt.

Det andra Heimat

Det andra heimat

Längtan är en av de starkare känslorna vi har. Längtan bort, längtan hem, längtan till något annat, längtan till någon annan och längtan till frid är bara ett par exempel. Filmen Det andra Heimat av regissören Edgar Reitz är till bristningsgränsen fylld av längtan.

I filmen får man följa den unge drömmaren Jakob Simon, hans familj och valda delar av den tyska byn Schabbach. Eftersom det är 1840-tal så är livet i byn inte något vidare så Jakob läser böcker om främmande länder och drömmer om att emigrera till Sydamerika. Han är inte ensam om den drömmen, utan tusen och åter tusen tyska familjer emigrerar under den här tiden till Brasilien. Vägen bort är dock inte så självklar för Jakob.

Det är lätt att komma in på tekniska detaljer när man ska beskriva Det andra Heimat: filmen är ju ändå bortåt fyra timmar lång och gjord i svart-vitt med ett litet fåtal färgklickar utspridda för effektens skull. Just färgeffekten är tjusig att tita på, men jag tycker att den mest känns lite som en gimmick. I en film som den här, där fotot framhävs så pass, blir jag också lite irriterad på att kamerarörelserna är lite väl ojämna. Det känns nästan som slarv, och det är synd, för bilderna är vackra och stämningsfulla filmen igenom.

Handlingen grep tag i mig, efter en lite långsam start där det kändes som om en del av skådespelarna inte var riktigt bekväma i sina roller. Jag är inte särskilt insatt i hur det tyska samhället fungerade på den här tiden, så det var intressant att försöka förstå varför personerna i filmen gjorde som de gjorde. Vissa by- och stadsmiljöer luktade friluftsmuseum, men inte värre än i många andra filmer som utspelar sig i dåtid. Historien, både berättelsen och tyska historien, tillsammans med bilderna höll mig fängslad filmen igenom. Det är ju en bedrift att jag, trots filmens längd, aldrig längtade ut från föreställningen.

Filmen sågs via Kiruna filmstudio.

FEZ

FEZ

Gomez lever ett lugnt och behagligt liv i en trevlig två-dimensionell by högt uppe i skyn. En morgon när kliver ut ur sitt lilla krypin så finner han i brevlådan att han har ett brev som väntar på honom. Det är ingen annan än Geezer, som håller till högst uppe i den lilla byn, som har skickat brevet. Han vill att Gomez ska komma upp till honom och hälsa på eftersom det är en mycket speciell dag idag. Äventyret väntar! Uppe på byns högsta punkt får Gomez en uppenbarelse där han varseblir en gigantisk kub i skyn, vilket måste vara en synnerligen förbryllande tre-dimensionell upplevelse för en enkel två-dimensionell själ. I samma veva begåvas han med en fez att förgylla huvudet med, och med vars hjälp han kan få nya perpektiv på världen: den kan ju studeras från inte mindre än fyra olika synvinklar. Tyvärr går något oerhört snett så att jättekuben havererar, men nu kan Gomez bege sig ut i världen för att med hjälp av sin magiska fez klara skivan.

FEZ är ett riktigt klurigt spel, betydligt klurigare än vad man kanske tror till att börja med. Det som verkar vara ett enkelt färgglatt plattformsspel med en bildvridningsgimmick visar sig innehålla en stor mängd småmysterier, koder, ledtrådar och märkliga abstrakta men betydelsefulla symboler. Papper och penna, och mycket klurande, behövs för att klara av de flesta problem man ställs inför.

Trots att jag anser mig själv vara duktig på problemlösning så fanns det ett par mysterier i FEZ som var lite för långsökta för att jag skulle klara av dem. Ett av dem verkar det som om ingen har löst på något annat sätt än genom att pröva sig fram med stort tålamod, i alla fall enligt de internetsökningar jag gjort. Det anser jag vara en god nivå på svårigheterna, även om det känns som att slå huvudet tålmodigt i väggen emellanåt. Trots att jag anser mig själv vara en usel plattformsspelare klarade jag av alla sådana moment i spelet utan alltför mycket bekymmer, förutom ett rum med stigande lava där det kändes som om styrningen med tangentbordet inte riktigt flöt på som det skulle. Spelet skulle förmodligen kännas smidigare att spela med en ordentlig spelkontroll.

Jag skulle också vilja leva som Gomez i en färgrann, och måhända något kantig, värld bärandes en magisk fez på huvudet och alltid redo att lösa nya problem. Tyvärr fungerar inte verkligheten på det sättet. Man får i alla fall vara glad att det finns spel som fungerar så.